Już jedna filiżanka kawy na pusty żołądek to prawdziwy szok dla organizmu. Wiele osób przed spożyciem śniadanie wypija kawę, aby maksymalnie się pobudzić. To jednak złe rozwiązanie, zważywszy, że może ona wywołać niepożadane skutki.

Kawa sama w sobie jest niezwykle ważnym elementem diety. Jest źródłem przeciwutleniaczy i jest skuteczna w zapobieganiu i zwalczaniu chorób nowotworowych, wątroby czy układu krążenia.

Kwas chlorogenowy zawarty w kawie jest źródłem zdrowia i występuje także w owocach, jednak spożywanie go na czczo nie jest dobrym rozwiązaniem. Dlaczego?

Już jeden kubek kawy pobudza produkcję kwasu solnego w żołądku i przewodzie pokarmowym, co sprzyja zapaleniu żołądka czy powstawaniu wrzodów. Co ważne, kwas chlorogenowy stosuje się także do rozpuszczania pożywienia, co wpływa na trawienie, jednak co trawimy jeśli nic nie zjedliśmy?! Dostarczanie kwasu (kawy) przed posiłkiem zaburza także wchłanianie i trawienie białka.

see-what-happens-when-you-drink-a-coffee-on-an-empty-stomach

Białko nie może być całkowicie rozpuszczone, co może prowadzić do zaburzeń żołądkowych takich jak wzdęcia, podrażnienie czy zapalenie jelit a nawet raka.

Jeśli chcemy i lubimy pić kawę rano, to róbmy to jedynie po małym posiłku, nawet składającym się z kromki chleba pełnoziarnistego. Unikajcie picia kawy na czczo, gdyż zwiększa to poziom kortyzolu i zaburza biorytm organizmu.

Komentarze: