Dna moczanowa to jedna z bolesnych postaci zapalenia stawów, które często atakuje palce i kończyny dolne objawiając się sztywnością, zaczerwieniem i nadmierną czułością. Nowe badania pokazują, że pomidory mogą być tym warzywem, które przyczynia się do rozwoju tej choroby.

Uniwersytet Nowej Zelandii znalazł biologiczny podstawę ku temu, aby twierdzić, że pomidory mogą działać negatywnie na rozwój dny moczanowej. Pomidory są w grupie, razem w owocami morza, alkoholem i czerwonym mięsem, które negatywnie wpływają na zdrowie chorych stawów.

Wedle naukowców odpowiedzialny za to jest kwas moczowy, którego wydzielanie skorelowane jest ze spożyciem pomidorów. To oznacza, że osoby z bólem stawów lub określona ich chorobom powinny znacząco ograniczyć pomidory w diecie lub całkowicie je wyeliminować.

Źródło: BMC Musculoskeletal Disorders

Komentarze: