Chyba wszyscy wiemy, że białka tkanka to tak, której najchętniej byśmy się pozbyli, natomiast jej brunatny rodzaj to ten, który wspomaga spalanie i pomaga nam utrzymywać w miarę smukłą sylwetkę. Naukowcy z Uniwersytetu w San Francisco zidentyfikowali specjalny przełącznik molekularny, który potrafi zmienić białką tkankę tłuszczową w brunatną.
Wyniki sugerują, że istnieją leki zdolne do kierowania szlaków molekularnych w ludzkich komórkach tłuszczowych. Mogą one stanowić sposób na otyłość bądź cukrzycę.
Tkanka tłuszczowa i przełom
U ssaków są 2 rodzaje tkanki tłuszczowej – biała i brunatna.
Biała tkanka tłuszczowa odpowiada za magazynowanie energii i jest związana z takimi zaburzeniami jak otyłość czy cukrzyca.
Brunatna tkanka tłuszczowa pełni funkcje spalające energię i wykorzystujące jej zapasy w białej tkance.
Nowe odkrycie pokazuje, że tzw. „beżowa” tkanka tłuszczowa może przekształcać białą tkankę na brązową. To poniekąd tkanka pośrednia. Badacze zlokalizowali białko – kinazę kazeinową 2 (CK2), które odpowiedzialne jest za przekształcanie białej tkanki tłuszczowej w brunatną.
Stworzono już pierwsze leki, które wpływają na ten proces. Zauważono także, że mogą one również zwiększać wrażliwość na insulinę. Wciąż jednak trwają badania pod kątem stosowanie tego leku i ewentualnych skutków ubocznych.
Źródło: Cell Metabolism