Jedna z najdłużej znanych ludziom roślin ma wiele zastosowań zdrowotnych. Począwszy od regulacji układu pokarmowego aż po redukcję tkanki tłuszczowej. Czym jeszcze wyróżnia się imbir?

 

Imbir uprawiany m.in. na Jamajce, w Indiach czy Malezji jest jedną z najstarszych roślin , które odkryto. Jego zdrowotne szerokie działania odkryto już wiele lat temu. Dziś wiedza ta pomaga w leczeniu wielu dolegliwości i schorzeń.

Najnowsze badanie udowadnia, że imbir to także sposób na redukcję tkanki tłuszczowej. Uniwersytet Columbia w USA przeprowadził eksperyment, w którym ochotnicy spożywali sproszkowany imbir w gorącym napoju. Pobierano od nich próbki krwi przed i po posiłku. Okazało się, że z biegiem czasu, osoby przyjmujące imbir zmniejszyły swój apetyt, a także zwiększymy termogenezę spalając więcej tłuszczu.

To dobra wiadomość dla tych, którzy już teraz przygotowują się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Ponadto, imbir ma właściwości:

  • pobudzające układ odpornościowy
  • przeciwbólowe
  • zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych
  • usuwa toksyny
  • zmniejsza nadmiar gazów
Komentarze: