Wyższy poziom selenu w diecie jest związany ze zmniejszeniem się ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, wynika z najnowszych badan opublikowanych przez International Journal of Cancer. Gdzie zatem znajdziemy selen i ile trzeba go przyjmować?

Badania prowadzone wspólnie przez Uniwersytet Newcastle i Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem wykazały, że niski poziom selenu we krwi związany jest z dużym ryzykiem nowotworu, zwłaszcza u kobiet. Jest to dość trudne zagadnienie, gdyż jakiś czas temu zauważono, że wysokie ilości selenu wpływają na zwiększenie ryzyka wystąpienia cukrzycy, zatem pojawia się problem z jego stosowaniem.

Selen to mikroelement niezbędny dla naszego zdrowia. Jego ilości w ludzkim organizmie zależą od obszarów zamieszkania, gdyż wiele produktów go zawierających pochodzi z ziemi, a ta może mieć go różne stężenia. Dla przykładu, w Europie stężenie selenu jest o wiele mniejsze niż w Ameryce Północnej.

Naturalne źródła selenu:

– orzechy
– skorupiaki
– czerwone mięso
– brokuły

Komentarze: