Jest to chwast o wyjątkowo dobroczynnych cechach. Przetwory z ziela skrzypu działają jak najlepsza odnowa biologiczna, bowiem zawarta w zielu krzemionka rozpuszczalna w wodzie ma wpływ na różne procesy metaboliczne organizmu ludzkiego.

Otwieramy listę zalet

Występujące w skrzypie flawonoidy działają łagodnie rozkurczowo na drogi żółciowe i moczowe, uszczelniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają obrzękom i poprawiają pracę serca. Ponadto działają odtruwająco i usprawniają czynność wątroby.
Związki krzemu utrzymują prawidłową elastyczność i odporność naskórka, błon śluzowych, tkanki łącznej i kości, regulują przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, hamują odkładanie się w nich tłuszczów oraz wywierają korzystny wpływ na aktywność hormonalną ludzi starszych.

Znajdująca się w odwarach rozpuszczalna w wodzie krzemionka wchłania się dobrze w przewodzie pokarmowym i wydala głównie z kałem. Część krzemionki przechodzi do moczu, gdzie pełni funkcję jednego z koloidów ochronnych, przeciwdziałających krystalizacji niektórych składników mineralnych w drogach moczowych. Skrzyp uzupełnia także niedobory innych pierwiastków, jak potas i magnez oraz niektórych mikroelementów. W nieznacznym stopniu pobudza wzrost liczby krwinek czerwonych oraz podnosi poziom hemoglobiny, co od razu ustawia naszą wydolność na wyższym poziomie.

Co „złego” można powiedzieć o skrzypie? Tylko tyle, że po kilku miesiącach stosowania może spowodować niedobór witaminy B1. Na szczęście zawsze można przyjmować witaminę B1 w dawce 0,003 raz lub dwa razy dziennie, a nawet witaminę B  complex razem ze skrzypem, a ponieważ nadmiar tej witaminy wydala się samoistnie z moczem, więc mamy kłopot z głowy.

Więcej ciekawych informacji na temat skrzypu znajdziecie w KiF nr 9/2015

Komentarze: