Zawarte w kawie substancje chemiczne mają silne działanie zapobiegające cukrzycy. Jej naturalne, ale chemiczne związki, pozwalają zapobiegać i utrudniać rozwój cukrzycy oraz na stałe obniżać poziom cukru we krwi. Zobaczcie, które składniki kawy są tak niezwykłe.

W kawie, oprócz kofeiny, znajdziemy ponad 1000 różnych związków chemicznych. Jednym z nich jest kwas chinowy, 3,5-dikawoilochinowym Acetylometylokarbinol, dwusiarczek dimetylu, putrescyna, niacyna, trygonelina, teofilina.

Każda z tych substancji ma znaczący wpływ na fizjologię organizmu, w tym zapobieganie cukrzycy.

Kawa i cukrzyca

Wszystkie wyżej wymienione substancje są substancjami aktywnymi. Najnowsze badanie przeprowadzone przez dr Søren Gregersen z Uniwersytetu w Aarhus w Danii wskazują, że najsilniejsze działanie mają kwas kawowy i kafestol.

Kafestol stanowi około 0,5% całego ziarna kawy i ma działanie antynowotworowe oraz neuroprotekcyjne, głównie w chorobie Parkinsona.

Kwas kawowy (kofeinowy) odgrywa kluczową rolę w budowie ligniny. Występuje w kawie, ale tylko w małej ilości (0,03 mg na 100 g). Również wykazują silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Oba te składniki maja znaczny wpływ na produkcję insuliny oraz podwyższony wychwyt glukozy do komórek mięśniowych, w podobnym tempie co leki przeciwcukrzycowe.

Źródło: Cafestol, a bioactive substance in coffee, stimulates insulin secretion and increases glucose uptake in muscle cells: studies in vitro, Mellbye FB et al., Journal of Natural Products, doi: 10.1021/acs.jnatprod.5b00481, published online 14 October 2015,

Komentarze: