Unikanie nadmiernego przybierania na wadze w późniejszym wieku może opóźniać objawy demencji i chronić przed zaburzeniami poznawczymi. Odkryto, że osoby po 50-tce z nadwagą o wiele częściej wykazują problemy z pamięcią niż osoby szczuplejsze.

Badacze z NArodowego Istytutu Starzenia się w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badanie z udziałem osób starszych chorych na Alzheimera. Każdą z badanych osób mierzono, ważono, liczono BMI, poziom cukru na czczo przez ok. 7 miesięcy.

Zauważono, że osoby z bardziej postępowym objawami Alzheimera są cięższe, mają wyżsy poziom tkanki tłuszczowej oraz wyższy poziom cukru na czczo niż osoby z łagodniejszym przebiegiem choroby.

Sformułowane wnioski, że aby unikać zachorowania na chorobę Alzheimera warto nie tylko dbać o wagę ciała, ale także o jakość naszej diety. Zwrócono uwagę, że najlepszą z możliwych obecnie diet jest dieta śródziemnomorska składająca się m.in. ze zdrowych kwasów tłuszczowych np. ryby czy oliwy, dużej ilości warzyw i owoców oraz białego mięsa.

Komentarze: