Witamina C wykazuje działanie ochronne dla serca oraz zmniejszające zaburzenia układu krążenia. Okazuje się, że zwiększone spożycie owoców i warzyw może chronić nas już o 50% bardziej niż dieta bez tych produktów.

Badacze z Kopenhagi analizowali badania DNA ponad 100000 Duńczyków wraz z ich dietą. Zauważono pewną korelację pokazującą, że osoby spożywające mniej warzyw i owoców częściej chorowały na zaburzenia pracy serca, niewydolności układu krążenia czy zaburzeń ciśnienia.

Zastanawiając się nad przyczyną, Camilla Kobylecki dr Uniwersytetu w Zakładzie Biochemii w Kopenhadze, wpadła na pomysł zbadania DNA pod kątem zawartości witaminy C, jednej z najważniejszych pod względem zdrowia.

Witamina C bierze udział w budowie tkanek łącznych, wspieraniu funkcji fizjologicznych i narządów w organizmie. Jest także silnym antyoksydantem chroniąc komórki przez uszkodzeniem i powstawaniem wielu chorób, w tym serca.

Okazuje się, że niska zawartość witaminy C w diecie jest skorelowana z większym ryzykiem występowania chorób układ sercowo-naczyniowego.

Komentarze: