Większość osób po 40-tce powinno wykonywać regularne badania cukrzycowe, gdyż w tym wieku istnieje największe ryzyko szybkiego rozwoju cukrzycy typu II. Profilaktyka może znacząco ograniczyć rozwój choroby lub nawet całkowicie jej zapobiec.

Cukrzyca i związana z nią otyłość oraz nadwaga to pewnego rodzaju epidemia. W grupie ryzyka cukrzycowego są oczywiście wszystkie osoby z genetycznymi uwarunkowaniami (cukrzyca w rodzinie), ale także osoby mające nieregularną i niezbilansowaną dietę.

Czynniki cukrzycowe:

Stale podniesiony poziom cukru – to kwestia diety i ilości spożywanych węglowodanów i cukrów. Z wiekiem metabolizm spowalnia, także metabolizm glukozy, zatem utrzymywanie wysokiego spożycia „słodkich” rzeczy znacząco zwiększa ryzyko stanu przedcukrzycowego lub cukrzycy.

Historia rodzinna – to kolejny czynnik ryzyka. Jeśli rodzice lub dziadkowie chorowali na cukrzycę, Ty niestety również możesz zachorować. Nie ma jednak żadnych ustaleń wiekowych co do tej grupy ryzyka.

W związku z tym warto pamiętać o profilaktycznych badaniach cukrzycowych oraz dostosowaniu diety do wieku i trybu życia.

Komentarze: