Osoby narażone na działanie niskich temperatur zwiększają w swoim organizmie ilość specjalnego białka, które jest kluczowe dla produkcji brunatnej tkanki tłuszczowej, która wytwarza ciepłotę.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadzili badania, z których wynika, że białko (czynnik transkrypcyjny Zfp516) poddawane niskim temperaturom dokonuje konwersji do brunatnej tkanki tłuszczowej, która ociepla nasze ciało.

Zauważono także, że myszy posiadające zwiększoną ilość tego białka o 30% dzięki niskiej temperaturze, zmniejszyły swoją wagę, pomimo, że obie grupy karmione były tą samą dietą wysokotłuszczową. Brunatna tkanka jest odpowiedzialna za termogenezę, czyli jeden z ważniejszym procesów w naszym organizmie.

W przeciwieństwie do białego tłuszczu, który przechowuje nadmiar energii, brunatna tkanka spala energię, aby utrzymać ciepłotę ciała. Brunatna tkanka nazywana jest tak z powoduje kolory, który uzależniony jest od dużej ilości mitochondriów (komórek odpowiedzialnych za energię). Warto pamiętać także, że odpowiednią dietą również możemy zwiększać ilość brunatnej tkanki kosztem białej.

Źródło: „Molecular Cell”

Komentarze: