Niedawno odkryte białko o nazwie Zonulina już zaskakuje. Okazuje się, że jest ono połączone z zaburzeniem jelita drażliwego oraz celiakią.  Nowe badania wskazują, że osoby z wyższym poziomem zonuliny częściej borykają się z tymi problemami.

Zonulina w chorobach autoimmunologicznych

Zonulina to rodzaj białka, który został odkryty w 2000 roku. Białko to występuje w komórkach jelitowych i bierze udział w przepuszczalności jelit (określa wielkość szczelin pomiędzy komórkami jelitowymi oraz reguluje przepływ składników odżywczych).

Zauważono, że zonulina wpływa na zwiększenie przepuszczalności bakterii czy glutenu, co sprzyja rozwojowi infekcji jelitowych. W związku z rolą zonuliny można przypuszczać, że jest ona powodem występowanie wielu chorób autommunologicznych. np. cukrzycy typu I, reumatoidalnego zapalenia stawów czy stwardnienia rozsianego.

Źródło:

1. Barbaro MR, et al. The role of zonulin in non-celiac gluten sensitivity and irritable bowel syndrome. Abstract presented at the 23rd United European Gastroenterology Week (UEG Week 2015), October 24-27 2015, Barcelona, Spain.

2. Fasano A. Ann NY Acad Sci 2012;1258:25–33.

Komentarze: